captian jack sperrow muslim

Captain Jack Sparrow Pirates of the Caribbean Rupanya Orang Islam

Posted on

RUPA-RUPANYA watak asal Captain Jack Sparrow lakonan Johnny Depp dalam siri filem francais “Pirates of the Caribbean” adalah merupakan orang Islam. Benarkah segala mitos yang diceritakan di dalam filem Pirates of the Caribbean. Ketahuilah rahsia lautan masih belum dapat dibongkar oleh manusia. Watak Jack Sparrow ini bukan rekaan.

Tahukah anda Captain Jack Sparrow berasal dari England, setelah memeluk Islam dikenali sebagai Yusuf Reis. Captain Jack Sparrow telah menyelamatkan beribu-ribu umat Islam dan bangsa Yahudi yang tertindas yang dipaksa masuk agama Kristian di Sepanyol pada kurun ke 16 dan 17, juga lebih dikenali sebagai the Moriscos and Conversos expulsion. Sejarah ini berlaku semasa Empayar Sepanyol dan British melakukan penaklukan ke atas negara-negara Islam jajahan Turki Uthmaniah.

captian jack sperrow muslim

Cerita mengenai watak sebenar Jack Sparrow ini bukanlah rekaan, tetapi adalah hasil kajian oleh ulama di Amerika Syarikat yang lebih dikenali sebagai Imam Suhaib Webb yang selalu keluar rancangan beliau iaitu Inner Dimension di Radio IKIM , juga beberapa rancangan lain di TV Al Hijrah. Cumanya cerita “Pirates of the Caribbean” itu banyak rekaan dari fakta yang sebenarnya.

Sedikit maklumat mengenai siapa Imam Suhaib Webb ini dalam artikel saya sebelum ini bertajuk Para Khatib di Malaysia patut malu dengan Mualaf ini di http://waghih.blogspot.com/2011/04/para-khatib-di-malaysia-patut-malu.html.

Baca >>  WannaCry Ransomware Serangan Siber Terbesar Dalam Sejarah Internet

Tetapi ada satu fakta pulak mengatakan Jack Sparrow ini berketurunan melayu. Masih belum dapat dibuktikan dengan benar dan rasanya jauh terpesong dengan segala maklumat sejarah yang ada. Nampaknya banyak sejarah telah diputar belitkan oleh mereka yang berkepentingan. Tidak salah kalau kita mengkaji balik kesahihan sejarah. Sejarah merupakan kenataan yang berlaku tentang dunia. Banyak sejarah ketamadunan di ceritakan di dalam Al-quran. Jangan sampai kita lupa setiap yang terjadi itu adalah kehendak-Nya.

Sumber:

  1. Jack Sparrow / Yusuf Reis – https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Ward
  2. Khairuddin Barbarossa – https://en.wikipedia.org/wiki/Hayreddin_Barbarossa

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.