Cara Menghilangkan Jerawat Di Wajah dan Badan Dengan Cepat Dan Semulajadi

Posted on

Adakah cara Cara Menghilangkan Jerawat Di Badan Dengan Cepat Dan Semulajadi? Jerawat adalah satu perkataan yang amat takut bagi semua. Baik lelaki atau wanita pasti akan risau jika jerawat mula tumbuh melata. Gejala ini biasa berlaku kepada mereka yang telah mengalami perubahan hormon di mana selalunya wanita yang mula kedatangan haid. Pada waktu ini jerawat kadang-kadang mula tumbuh di kawasan muka malah ada juga yang tumbuh di badan tanpa disedari.

Di dalam artikel kali ini Panduan Terkini akan berkongsi tips serta cara mudah membasmi jerawat ini secara cepat dan semulajadi. Apa yang anda perlukankan hanya sayuran dan ubat seperti pil yang anda boleh cari dikebanyakkan pasar ataupun farmasi. Malah anda juga boleh bertemu dengan pakar kulit untuk mengetahui tabiat pemakanan yang perlu anda jaga dan patuhi mengikut jenis darah.

Cara Menghilangkan Jerawat di Wajah dan Badan Dengan Mudah

Berikut ini ada beberapa cara menghilangkan jerawat di punggung, Muka, hidung, kepala, badan dan kemaluan dengan cara semulajadi dan sabun khusus jerawat seperti berikut:

1. Menghilangkan Jerawat Dengan Buah Tomato

Tomato dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat pada muka, selain itu juga dapat di gunakan sebagai cara meghilangkan jerawat di bahagian kemaluan, hidung dan badan. Ini kerana tomato mengandungi beberapa vitamin seperti vitamin A, B, C, E dan K yang bermanfaat membunuh bakteria penyebab jerawat serta dapat menyihatkan kulit.

Cara penggunaan tomato untuk menghilangkan jerawat iaitu: siapkan 2 atau 3 buah tomato dan sebuah mesin pengisar, kemudian kisar buah tomato tersebut hingga halus, setelah itu anda sapukan halusan tomato tadi pada bagian yang berjerawat, biarkan beberapa saat atau kurang lebih 20 minit dan segera bersihkan dengan air bersih. Untuk hasil yang maksima anda jadikan kisaran tomato tadi seperti masker dan gunakan sehari sekali secara rutin, supaya jerawat pada kulit segera hilang secara semula jadi.

2. Menghilangkan Jerawat Dengan Aspirin

Aspirin merupakan suatu ubat yang digunakan sebagai penurun panas, namun selain itu juga dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat pada badan dan juga lain-lain tempat. Manfaat dari aspirin iaitu memiliki kandungan asam salisilik yang tentu akan bermanfaat membunuh bakteria yang dapat menyebabkan jerawat, sehingga dapat digunakan sebagai cara menghilangkan jerawat di punggung dan badan. Aspirin juga memiliki sifat antiinflamasi yang dapat mencegah terjadinya peradanagn pada jerawat serta dapat menghindari bahaya jangkitan jerawat.

Cara menggunakan aspirin sebagai penghilang jerawat iaitu: siapkan sekitar 10 biji ubat aspirin, tumbuk sampai menjadi tepung kemudian campurkan aspirin tersebut dengan sedikit air sehingga teksturnya dapat digunakan sebagai masker kulit, setelah itu sapukan pada bagian yang berjerawat seperti pada badan dan pungung, biarkan selama kurang lebih 10 sampai dengan 20 minit, kemudian bersihkan kulit anda dengan air dingin. Untuk mendapatkan hasil yang maksima gunakan masker aspirin ini minima 3 kali dalam seminggu.

3. Menghilangkan Jerawat Dengan Lemon

Cara semulajadi yang berikut adalah menggunakan lemon, buah ini sangat mujarab menghilangkan jerawat pada muka dan badan. Buah lemon ini memiliki sifat anti bakteria yang dapat membunuh bateria – bakteria penyebab jerawat pada kulit, lemon juga kaya akan antioksidan yang berguna untuk melawan radial bebas serta mencegah terjadinya peradangan pada jerawat, kandungan asid salisilik pada buah lemon ini sangat penting sebagai bahan yang bermanfaat menyingkirkan jerawat pada muka dan badan juga pada hidung anda.

Cara menghilangkan jerawat dengan lemon yaitu: siapkan terlebih dahulu 3 atau 4 buah lemon kemudian peras lemon sampai keluar airnya, campur perasan dengan air, setelah itu siramkan atau oleskan campuran tersebut pada kepala dan pantat yang berjerawat diamkan kurang lebih 15 menit, setelah itu bilas dengan air bersih. Gunakan lemon ini untuk menghilangkan jerawat secara rutin setiap hari.

4. Menghilangkan Jerawat Dengan Putih Telur

cara menghilangkan jerawat seterusnya adalah dengan menggunakan putih telur, selain putih telur bermanfaat untuk mencerahkan kulit, ia juga dapat dengan efektif menghilangkan jerawat disemua bahagian badan anda.

Cara pemakaian telur untuk menghilangkan jerawat iaitu: siapkan 1 atau 2 biji telur, kemudian pecahkan telur dan pisahkan putih telur dan kuning telur, kemudian sapukan putih telur tersebut pada kawasan yang berjerawat, biarkan beberapa minit sekitar 20 minit atau sampai ia menjadi kering, kemudian bilas dengan air dingin. Untuk hasil maksima anda dapat gunakan cara ini 3 kali dalam seminggu.

5. Menghilangkan Jerawat Dengan Kulit Limau

Selain buah nya yang kaya akan vitamin C. Kulit limau juga merupakan sumber vitamin C yang sangat tinggi, dan tidak hanya buahnya saja yang dapat menghilangkan jerawat tetapi kulit limau juga mampu menghilangkan jerawat. Kulit limau ini telah banyak digunakan di China sebagai ubat semulajadi melawan jerawat sejak beribu tahun lagi.

Cara Menghilangkan Jerawat Di Punggung, Kepala, Badan Dan kemaluan dengan kulit Limau iaitu: siapakan kulit limau yang kering, setelah itu anda rendam kulit limau tersebut ke dalam air, kemudian kisarkan kulit limau tadi sehingga halus dengan menggunakan mesin pengisar. Setelah itu halusan kulit limau tersebut dicampur dengan 2 sudu susu (sebagusnya susu segar), sapukan pada kulit anda yang berjerawat, biarkan selama 20 minit, setelah itu anda bilas dengan air dingin. Untuk hasil yang terbaik, anda lakukan cara ini 4 kali dalam seminggu.

Cara Semulajadi Hilangkan Jerawat Pada Wajah dan
Cara Semulajadi Hilangkan Jerawat Pada Wajah dan Tubuh

Secara ringkasnya cara menghilangkan jerawat ini sudah digunakan oleh kebanyakkan orang. Ramai yang telah berjaya dengan kaedah mudah ini yang sama sekali tidak memakan atau mengamalkan pil dalam mengawal hormon penyebab jerawat. Bagi mereka yang bekerja disuasana yang berdebu dan berpanas pastikan anda menjaga kebersihan diri untuk menghindar jerawat ini. Malah mereka yang sering menggunakan motosikal pastikan memakai pelindung muka untuk menghalang kotoran melekat pada wajah dan menutup pori-pori kulit penyebab jerawat mula tumbuh.

Faktor pemakanan seharian juga menjadi punca utama perkara ini berlaku. Pastikan anda mengetahui jenis darah anda dan mengikut nasihat para perubatan dalam mengawal hormon yang menjadi penyebab utama gejala jerawat. Perbanyakkan memakan buah-buahan serta sayuran serta hindarilah memakan makanan segera seperti burger, ayam goreng dan lain-lain lagi.

Moga perkongsian kali ini membantu serba sedikit anda yang mengalami masalah Jerawat Di Badan dan dengan 5 cara ini dapat membantu melawan jerawat secara semulajadi. Bagi yang tidak berapa pasti dengan teknik ini sila dapatkan nasihat dari pakar pemakanan atau perubatan dengan lebih mendalam. Sampai disini sahaja artikel Cara Menghilangkan Jerawat Di Badan Dengan Cepat Dan Semulajadi

 

Carian Popular Ke Sini:

  • kopi pak belalang bahaya

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.