Cara Mengurus Kewangan Perniagaan Syarikat Yang Sebenar
Cara Mengurus Kewangan Perniagaan Syarikat Yang Sebenar

Cara Mengurus Kewangan Perniagaan Syarikat Yang Sebenar

Posted on

Mengapa Perlu Mengurus kewangan Syarikat. Terkini BRIM atau Bantuan Rakyat 1 Malaysia telah meminta seramai 75 000 orang yang tersenarai mengemukakan status  Kewangan Perniagaan Syarikat baik perniagaan tunggal atau syarikat untuk terus layak menerima BR1M (Bantuan Rakyat 1 Malaysia). Bagi mereka yang Mengurus Kewangan Perniagaan dengan bijak pasti ini bukan satu masalah. Mereka boleh mengemukakan pendapatan mereka di LHDN dengan mudah.

Tapi bagaimana mereka yang masih belum tahu mengurus kewangan perniagaan ini dan tidak pernah tahu bahawa pekara ini adalah penentu perniagaan mereka berkembang maju. Saya akan kongsikan mengapa pentingnya pengurusan pendapatan syarikat satu persatu secara asas.

Cara Mengurus Kewangan Perniagaan Syarikat Yang Sebenar
Cara Mengurus Kewangan Perniagaan Syarikat Yang Sebenar

Kenapa Perlu Anda Mengurus Kewangan Perniagaan Syarikat

Untuk berikan sedikit kefahaman pada semua, elok diterangkan secara ringkas kenapa anda perlu uruskan kewangan perniagaan syarikat anda.

Bila anda tahu maksud sesuatu kerja itu, kemudiannya menyedari kepentingan dan faedahnya pada perniagaan anda, barulah dapat meyakinkan minda untuk mencari jalan melakukannya walau dengan apa cara sekalipun.

Berikut saya berikan hanya 3 sebab dan tujuan kenapa anda perlu menguruskan kewangan perniagaan syarikat anda dengan betul, sekurang-kurangnya dengan cara asas yang paling minimum.

3 sebab anda perlu uruskan kewangan perniagaan syarikat anda adalah,

1. Membuat Aliran Kewangan Syarikat

1.1 Bila sebut aliran ertinya macam sebuah sungai yang mengalir. Ada punca di mana air masuk dan ada juga bukaan di mana air keluar. Selagi jumlah air yang masuk melebihi jumlah air yang keluar, sungai akan tetap mengalir dan tidak akan kering. Air yang mengalir juga membuatkan sungai tak jadi busuk dan mendap.

1.2 Aliran kewangan perniagaan anda juga sebijik macam keadaan sungai yang mengalir itu. Bezanya adalah air dalam sungai digantikan dengan duit dalam perniagaan anda. Kalau jumlah duit yang masuk melebihi jumlah duit yang keluar dalam syarikat, anda boleh pastikan perniagaan atau syarikat anda insyaallah akan terus hidup. Duit yang mengalir juga penting agar perniagaan tak jadi lembab dan busuk.

1.3 Dari aliran kewangan syarikat juga anda boleh tentukan titik pulangan modal perniagaan. Seterusnya dari situ, buat strategi bagaimana nak pastikan anda sentiasa berada di paras selamat.

1.4 Dari aliran kewangan syarikat juga anda boleh buat berbagai perancangan lain dalam membawa hala tuju perniagaan agar terus relevan seiring dengan masa dan keadaan.

1.5 Lagi lengkap maklumat aliran kewangan perniagaan anda, lagi mudah untuk anda mengatur strategi perniagaan.

Meningkatkan Keuntungan Perniagaan

Apa lagi yang anda mahu dalam perniagaan selain daripada menjana keuntungan yang optimum bagi menyara gaya hidup yang telah anda tetapkan.

Sudah tentu perkara paling asas adalah untuk pastikan perniagaan anda ada untung yang cukup untuk bayar kesemua kos perniagaan, kos latihan, kos pinjaman, gaji anda sendiri sebagai taukeh dan selepas ditolak kesemua kos yang ada, masih ada lagi baki yang disimpan oleh syarikat perniagaan anda.

Keuntungan syarikat nak buat apa?, anda perlu duit dari keuntungan tersebut untuk menyara pembinaan syarikat agar terus berkembang maju.

Semua itu boleh dilihat daripada aliran kewangan perniagaan anda, jika anda istiqamah menguruskannya dengan betul.

Membuat Unjuran Perjalanan Perniagaan Anda

Bila dah dapat lengkapkan aliran kewangan berdasarkan situasi sebenar keadaan perniagaan anda sekurang-kurangnya selama 3 bulan sebelum ini, anda boleh gunakan maklumat itu untuk membuat unjuran perniagaan pada 3 bulan (atau lebih) yang akan datang.

Ini bukannya ramalan, atau tilik nasib perniagaan anda. Ada orang guna tarikh lahir untuk buat unjuran dirinya pada masa yang akan datang, mereka lihat nombor. Dalam kes buat unjuran perniagaan ini, anda juga perlu lihat nombor, tapi nombor yang lalu dan kemudiannya buat andaian nombor apa yang anda mahu untuk masa depan.

Anda boleh buat sasaran berdasarkan maklumat lalu secara realistik dan buat rancangan yang realistik bagaimana nak menjayakannya.

Unjuran pada perniagaan sama dengan sasaran tiang gol yang mahu anda ledakkan bola. Kalau nampak tiang gol, lebih mudah untuk melepaskan ledakan. Cubaan menjaringkan gol tanpa adanya tiang gol adalah satu kerja yang lucu. Tapi hakikatnya begitulah kebanyakan usahawan amalkan, mereka main bola sepak dan cuba jaringkan gol tanpa perduli samada ada tiang atau tidak.

Begitulah seba ringkas mengapa kita perlu kepada Pengurus Kewangan Perniagaan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.