Cara Semak CCRIS Online Dengan Mudah di eCCRIS

Cara Semak CCRIS Online

Cara semak CCRIS online? Berita baik buat anda tak perlu lagi walk-in ke Bank Negara Malaysia lagi untuk membuat semakan CCRIS anda cukup dengan eCCRIS sahaja. Hanya daftar di sistem eCCRIS semua maklumat hanya di hujung jari sahaja.

Terdapat beberapa medium yang anda boleh gunakan untuk membuat semakan status CCRIS secara online, tak susah pun, sekarang ni dunia teknologi semua maklumat di hujung jari. Khas untuk anda untuk belajar lebih dalam lagi cara semakan CCRIS secara online.

CCRIS Bank Negara

CCRIS (Sistem Maklumat Rujukan Kredit Berpusat) merupakan satu sistem yang membolehkan anda untuk menyemak kedudukan kredit kewangan anda.

Ramai yang salah anggap sekiranya mereka mempunyai status CCRIS yang tidak bersih ini bermakna mereka telah disenarai hitamkan.

CCRIS ini diwujudkan untuk ringkasan kedudukan kredit kewangan anda, sekiranya anda ingin melakukan apa-apa pinjaman, lebih baik sekiranya anda semak dahulu status CCRIS anda untuk mengelakkan apa-apa kesulitan.

Cara Semak CCRIS Online

Rekod pinjaman anda tidak boleh disemak melalui bank yang anda membuat pinjaman, kebiasaannya pihak bank akan menyarankan anda mendapatkan laporan kredit itu menerusi Bank Negara.

Laporan kredit mengandungi maklumat kredit individu yang juga boleh dicapai oleh individu melalui saluran-saluran berikut:

 • eCRISS
 • Kios CCRIS di BNMLINK Kuala Lumpur, Pejabat BNM dan cawangan-cawangan AKPK.

Apa itu eCRISS?

Menurut Bank Negara Malaysia, eCRISS adalah eCCRIS ialah singkatan bagi Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (atau Central Credit Reference Information System) Elektronik.

Sebelum anda boleh login ke dalam sistem eCRISS anda perlu mendaftarkan dahulu diri anda di BNMLINK Kuala Lumpur/Pejabat BNM/Cawangan AKPK.

Panduan Login ke Sistem eCCRIS

 1. Log masuk ke alamat  https://eccris.bnm.gov.my/; menggunakan search engine Google Chrome ataupun Mozilla Firefox
 2. cara-semak-ccris-onlinecara-semak-ccris-online-bank-
 3. Klik pada ‘Log Masuk Kali Pertama’
 4. Mulakan pendaftaran anda di eCRISS. Masukkan maklumat-maklumat yang diperlukan seperti berikut;
 • Pilih Kewarganegaraan
 • Nombor ID (12 Digit MyKad/Kad Pengenalan/No Pasport)
 • Nombor Pin (6 Digit kod nombor akan dihantarkan ke telefon mudah alih untuk tujuan pengaktifan akaun eCRISS)
 • Tekan Butang ‘Hantar’
 1. Tetapkan ID Pengguna dan Kata Laluan mengikut syarat yang ditetapkan
 2. Pilih imej keselamatan dan soalan serta jawapan bagi setiap soalan keselamatan di ‘Tetapan Keselamatan’
 3. Setelah selesai mengisi butiran dengan jayanya anda akan menerima mesej pengesahan di laman berikutnya.

Selesai mendaftarkan diri di eCRISS anda boleh memuat turun laporan kredit kewangan anda secara online. Mudah sahaja, untuk mendapatkan laporan individu klik pada ‘CARIAN’ kemudian klik ‘Carian Sendiri – Individu’

Seterusnya klik ‘saya setuju’ di kenyataan penafian dan klik ‘carian laporan’ dan seterusnya paparan untuk memuat turun laporan CCRIS anda akan keluar. Klik butang ‘muat turun’ dan akhirnya laporan anda sedia untuk disimpan.

Mudah bukan?

Untuk mendapatkan panduan yang lengkap dan maklumat yang lebih jelas tentang semakan online CCRIS anda boleh rujuk di Panduan Pengguna eCRISS & Soalan Lazim.

 

Panduan Semakan eCCRIS Online

Selamat membuat semakan CRISS secara online melalui eCRISS.

Moga perkhidmatan atas talian ini memudahkan lagi urusan anda agar sentiasa peka akan kedudukan kredit kewangan anda dan menjadi peminjam yang sentiasa konsisten dan berdisiplin dalam melakukan pembayaran pinjaman.

Tahniah kepada mereka yang mempunyai rekod laporan kredit yang baik!

Carian Popular Ke Sini:

 • https://www panduankini com/panduan-soalan-kursus-integriti-cidb

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.