Johor Darul Takzim (JDT) Kuasa Besar Bolasepak Asia Tenggara
Johor Darul Takzim (JDT) Kuasa Besar Bolasepak Asia Tenggara

Johor Darul Takzim (JDT) Kuasa Besar Bolasepak Asia Tenggara

Posted on

Pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) sedang meningkat untuk menjadi antara kuasa besar dalam bola sepak Asia Tenggara. Pengarah Sukan Kelab Bola Sepak JDT, Alistair Edwards berkata, ia ekoran kejayaan JDT menewaskan Bangkok United dalam kelayakan ke pertandingan Liga Juara-Juara AFC (ACL).

Johor Darul Takzim (JDT) Kuasa Besar Bolasepak Asia Tenggara
Johor Darul Takzim (JDT) Kuasa Besar Bolasepak Asia Tenggara

“Kemenangan ini bermakna kami hanya perlu satu lagi perlawanan untuk melayakkan diri ke pertandingan ACL yang diimpikan.

‘Thailand mempunyai liga yang terbaik di Asia Tenggara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

JDT baru-baru ini menewaskan Bangkok United menerusi sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 hingga wisel penamat dibunyikan pengadil perlawanan. Kemenangan itu melayakkan JDT ke perlawanan penentuan Liga ACL yang akan berlangsung pada 7 Februari 2017. JDT menegaskan kejayaan itu secara tidak langsung meletakkan JDT sebagai penanda aras baru bola sepak tanah air.

 

Pendapat PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) Tentang JDT

Pendapat PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) Tentang JDT
Pendapat PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) Tentang JDT

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) belum mahu memuji prestasi skuad Johor Darul Ta’zim (JDT) pada kempen Liga Juara-Juara Asia (ACL) 2017.

Walaupun skuad dari selatan tanah air itu yang menjuarai Piala AFC 2015 sudah menempa sejarah tersendiri selepas melangkah ke pusingan playoff ACL 2017, namun FAM menganggap pencapaian tersebut tidak menggambarkan kecemerlangan bola sepak negara.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin menyifatkan ia bukan penanda aras terhadap prestasi bola sepak negara kerana penilaian bukan dibuat menerusi pencapaian sesebuah kelab.

“Pencapaian JDT muncul sebagai pasukan Liga Malaysia (Liga M) yang pertama layak ke pusingan playoff Liga Juara-Juara (ACL) tidak boleh dikatakan sebagai penanda aras baharu terhadap bola sepak Malaysia kerana ia bukan dilakar oleh pasukan kebangsaan.

“Kejayaan skuad Harimau Selatan itu sebenarnya secara tidak langsung memberikan gambaran terhadap kualiti sebuah kelab serta membantu memartabatkan Liga M dalam misi melonjakkan lagi liga tempatan di pentas antarabangsa.

“Saya fikir setiap individu memiliki pendapat tersendiri tetapi penanda aras terhadap prestasi bola sepak negara adalah perkara yang besar kerana ia dinilai menerusi pencapaian skuad kebangsaan,” jelas Hamidin semalam.

Menurutnya, jika pasukan kebangsaan kita berjaya melakar pencapaian terbaik pada Piala Asia, itu baru boleh dikatakan sebagai penanda aras buat bola sepak negara.

“Sebelum ini, kejayaan Mohd. Faiz Subri memenangi Anugerah Puskas FIFA 2016 pun dikatakan sebagai penanda aras, namun saya menafikannya kerana ia adalah kepakaran individu,” kata Hamidin lagi.

Bagaimanapun, Hamidin tetap mengakui kejayaan luar biasa yang dicapai oleh JDT sejak skuad Harimau Selatan itu diambil oleh Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

“Pasukan JDT kini layak ke playoff (ACL), kalau mereka menang dengan pasukan dari Jepun (Gamba Osaka) nanti ini bermakna secara automatik mereka mencipta sejarah apabila mara ke peringkat kumpulan kempen ACL tahun ini,” katanya.

JDT mara ke pusingan playoff selepas mencatat kemenangan 5-4 ke atas kelab Thailand, Bangkok United menerusi penentuan sepakan penalti.

Kedua-dua pasukan seri 1-1 selepas tamat perlawanan masa tambahan.

Skuad kendalian Benjamin Mora itu akan menentang Gamba Osaka yang menghuni tangga keempat Liga Jepun musim lalu di Stadium Suita City, Osaka pada Selasa depan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.