Manfaat Rendam Kaki ke Dalam Air Panas Dan Garam

Manfaat Rendam Kaki ke Dalam Air Panas Dan Garam

Posted on

 

Manfaat Rendam Kaki ke Dalam Air Panas Dan Garam
Manfaat Rendam Kaki ke Dalam Air Panas Dan Garam

Apakah manfaat yang akan kita dapat apabila meRendam Kaki ke Dalam Air Panas Dan Garam? Ternyata merendamkan kaki dalam air panas dicampurkan dengan sedikit garam selain dapat membuat kita menjadi rileks ternyata ianya juga boleh membersihkan kuman yang bersarang di telapak kaki. Merendam kaki juga dapat membuat kaki kita menjadi lebih ringan dan menyingkir toksin di bahagian kaki anda.

Ianya juga sememangnya dipercayai dapat menghilangkan lenguh-lenguh dan kesemutan. Disebabkan oleh campuran garam dan air panas tersebut, ternyata ianya akan memberikan efek yang berbeza kerana khasiat daripada garam tersebut.

1.Untuk Menghilangkan Bau Pada Kaki

Selepas kita membuka kasut, kadangkala ada bau yang tidak sedap bebas ke udara. Ternyata bau tersebut adalah daripada kaki kita. Keadaan ini sangat mengganggu kehidupan kita, apatah lagi ketika berada di tempat-tempat awam. Orang yang berdekatan dengan kita boleh terganggu dengan bau tersebut. Jika mengalami masalah ini, cubalah untuk merendam kaki denagan air panas dan garam. Ini kerana air garam boleh menghilangkan bakteria yang ada pada kaki.

2. Dapat Mengatasi Masalah Kulit Kaki Pecah-Pecah dan Kasar

Merendam kaki di dalam air panas dicampurkan dengan garam dapat menanggalkan kulit mati dan dapat merawatnya. Untuk kaki pecah-pecah dan kasar, atasilah maslah untuk dengan rendama kaki ini.

3. Dapat Mengatasi Selsema, Demam, dan Batuk

Tiga penyakit tersebut dapat diatasi dengan cara merendamkan kaki di dalam air panas bercampur garam. ini kerana proses rendaman kaki tersebut membuat tubuh kita menjadilebih segar dan sakit akan berkurangan.

4. Melegakan sakit Kepala

Selain selsema, rendaman kaki dengan air panas dan garam juga bermanfaat untuk rawatan sakit kepala.

5. Untuk Menenangkan Jiwa

Proses rendaman air panas dan garam juga dapat menenangkan jiwa dan memberikan kesegaran pada tubuh kita.
6. Melancarkan Peredaran Darah

Air Panas yang telah dicampurkan dengan garam juga amat bermanfaat untuk memperlancarkan perjalanan darah. Tidak hanya air panas bergaram, tetapi juga air panas biasa.

7. Dapat Menghilangkan Kuman dan Bakteria yang Bersarang di Kaki
Segala kuman dan bakteria penyebab kaki berbau, kaki menjadi kasar akan dapat diatasi dengan cara merendamkan kaki menggunakan air panas yang dicampurkan dengan garam.

Berbagai manfaat kesehatan dapat dirasakan setelah merendam kaki ke dalam air garam hangat. Hanya saja bagi Anda yang mengidap diabetes, dianjurkan untuk berkonsultasi dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya agar terhindar dari masalah lain pada kaki anda.

Sumber: Google

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.