Pendaftaran i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah Serta Semak Kelayakkan Anda

Pendaftaran i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah

KWSP untuk suri rumah atau di kenali kini “i-Suri”. Bagi yang layak membuat pendaftaran i-Suri KWSP atau bermaksud Caruman Sukarela KWSP dengan Insentif Khas Kerajaan untuk Suri Rumah yang Berdaftar dalam Sistem e-Kasih bolehlah berbuat demikian di mana-mana KWSP berhampiran mulai 15 Ogos 2018 (Rabu).

Pendaftaran i-Suri dibuka selepas pelancaran Insentif Suri Rumah oleh TPM kita dan juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Ianya termaktub seperti manisfesto Pakatan Harapan dalam Pilihanraya Malaysia yang ke 14. Semua ini demi kaum hawa yang memerlukan simpanan akan datang.

Pelancaran i-Suri ini dijangka dapat membantu seramai 359,065 suri rumah golongan B40 (e-Kasih) yang tidak bekerja menerima bantuan dari pihak kerajaan persekutuan sebanyak RM 40 sebulan atau RM480 sebulan dalam tempoh setahun.

Buat pemulaan di tahun 2018 pihak kerajaan hanya menaja sebanyak RM200 sahaja iaitu untuk tempoh dari bulan Ogos hingga Disember 2018. Walau pun begitu, bagi suri rumah yang layak perlulah mendeposit sekurang-kurangnya RM 5 ke dalam akaun KWSP anda setiap bulan. Cara deposit yang amat mudah buat anda.

Syarat Pendaftaran i-Suri KWSP

Pendaftaran i-Suri KWSP

Suri rumah, balu dan ibu tunggal yang profilnya didaftarkan di Pangkalan Data Kemiskinan Nasional (eKasih), boleh menyertai i-Suri dan membuat caruman minimum sebanyak RM5 setiap bulan.

Syarat kelayakan lain yang perlu dipenuhi untuk layak mendapat manfaat dari KWSP Suri Rumah ini tertakluk seperti di bawah ini:

  • Mestilah Warganegara Malaysia
  • Belum mencapai umur 60 tahun
  • Mencarum sekurang-kurangnya RM5 sebulan atau RM60 setahun

Kaedah Pembayaran Caruman KWSP i-Suri

1.Pembayaran carumah i-Suri boleh dibuat melalui tunai / cek di kaunter peresitan KWSP.
2. Pembayaran boleh juga berlaku di panel KWSP biasanya pihak bank yang terima caruman KWSP antaranya Maybank, Public Bank, CIMB, dan lain-lain sila semak di laman KWSP.
3.Pindahan wang melalui Internet Banking juga disediakan melalui Maybank & Public Bank.

Caruman itu akan dimasukkan ke dalam akaun simpanan persaraan mereka bagi melayakkan mereka menerima insentif kerajaan sebanyak RM40 setiap bulan yang akan dimasukkan ke dalam akaun KWSP

I-Suri memberi manfaat yang sama seperti ahli KWSP lain seperti dividen tahunan ke atas simpanan persaraan, pengeluaran umur 50, 55 dan 60, bantuan hilang upaya dan bantuan kematian.

Sila Rujuk PDF carumah i-Suri KWSP

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [494.08 KB]

Maklumat Pendaftaran i-SURI KWSP
Untuk maklumat berkenaan i-Suri, sila layari www.kwsp.gov.my atau hubungi Pusat Pengurusan Perhubungan 03-89226000

INSENTIF i-SURI
Untuk maklumat berkenaan kelayakan insentif, sila layari www.kpwkm.gov.my atau hubungi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 03-80008000

Video Pendaftaran i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah

Video Ihsan Metro TV Youtube

Moga maklumat berkenaan Pendaftaran i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah ini menjadi sedikit rujukan buat anda. Pihak Panduan Kini Malaysia akan membuat pindaan jika terdapat sebarang maklumat penting tentang i-SURI KWSP ini. Bagi yang layak mendaftar jangan buang masa untuk mendaftar dan menerima insentif khas kerajaan ini.


4 respons kepada “Pendaftaran i-Suri KWSP Caruman Suri Rumah Serta Semak Kelayakkan Anda”

  1. Saya mohon mengeluarkan wang kwsp akaun2 saya untuk selesai kan masala hutang saya yang banya

  2. Bole ke saya keluarkn kwsp saya akaun ke 2 utk pendidikan anak sekolah rendah

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.