Pemohonan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia
Pemohonan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia

Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia – Panduan Memohon Online

Posted on
Pemohonan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia
Pemohonan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia

Panduan kini blog dan maklumat terkini akan menerangkan kepada anda apa itu Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia atau PPA1M secara lebih dekat buat anda yang masih lagi ragu-ragu dengan apa yang telah insentif baru pihak kerajaan kepada semua pekerja awam. Moga kupasan ini memberi manfaat kepada anda.

Pengenalan.

#PPA1M adalah satu skim rumah mampu milik untuk penjawat awam. Program ini telah dilancarkan pada awal tahun 2013 berikutan keputusan Jemaah Menteri pada 30 Januari 2013 dan 27 Mac 2013 yang bersetuju supaya dikaji inisiatif untuk membolehkan penjawat awam terutamanya yang berpendapatan rendah dan sederhana membeli rumah khususnya di bandar-bandar utama.

Pada 1 Oktober 2014, Unit PPA1M, JPM ditubuhkan bagi mengambil alih peranan yang dimainkan oleh UKAS, JPM. Penubuhan Unit ini adalah untuk memberi perhatian khusus di dalam merancang, mengawal pelaksanaan program dan memantau projek-projek PPA1M. Dengan kewujudan Unit ini, peranan Agensi Pelaksana diambil alih oleh Unit PPA1M, JPM. Agensi Pelaksana lain adalah Perbadanan Putrajaya bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Objektif Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia atau PPA1M ditubuhkan

Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia PPA1M (PPA1M) adalah satu skim rumah mampu milik untuk penjawat awam yang menekankan kepada keselesaan dari aspek saiz, rekabentuk, kualiti, lokasi dan harga rumah yang bersesuaian bagi penjawat awam.

Peranan dan Fungsi Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia PPA1M

Unit PPA1M, JPM bertindak sebagai Agensi Penyelaras pelaksanaan program dan juga sebagai Agensi Pelaksana. Agensi pelaksana lain adalah Perbadanan Putrajaya (PJC) bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya. Walau bagaimanapun, PJC juga perlu merujuk kepada Unit PPA1M, JPM dari segi aspek perancangan, pelaksanaan dan pemantauan projek terutamanya yang melibatkan perkara-perkara dasar.

Peranan Unit ini antara lain adalah seperti berikut:
merancang, melaksana, menyelaras dan memantau pelaksanaan program PPA1M;
“Single Point of Contact” untuk serahan cadangan PPA1M;
membentangkan cadangan projek PPA1M kepada Mesyuarat Jawatankuasa Khas PPA1M untuk pertimbangan dan kelulusan; dan Urus Setia bagi Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal dan Kewangan PPA1M dan juga Mesyuarat Jawatankuasa Khas PPA1M.

Konsep Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia PPA1M

PPA1M adalah satu skim rumah mampu milik untuk penjawat awam yang menekankan kepada keselesaan dari aspek saiz, rekabentuk, kualiti, lokasi dan harga rumah yang bersesuaian bagi penjawat awam.

Skim ini bertujuan membantu penjawat awam khususnya penjawat awam muda dan berpendapatan sederhana memiliki rumah yang berkualiti di lokasi yang strategik dengan harga yang berpatutan atau lebih rendah daripada harga pasaran.

Semua penjawat awam termasuk yang bekerja dengan Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri, Pihak Berkuasa Negeri/Tempatan, Badan Berkanun Persekutuan dan Badan Berkanun Negeri adalah layak dibawah skim ini.

Garis Panduan PPA1M

Program Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) merupakan satu usaha Kerajaan bagi membantu penjawat awam memiliki kediaman yang berkualiti di lokasi yang strategik pada harga yang lebih murah daripada harga pasaran. Harga jualan bagi rumah PPA1M adalah di antara RM90,000 hingga RM300,000 seunit kepada semua anggota perkhidmatan awam yang layak. Dalam hal ini, Kerajaan telah mensasarkan untuk membina 100,000 unit rumah PPA1M menjelang tahun 2018. Berikut merupakan Garis Panduan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) yang jelas menerangkan maksudnya.

PPA1M tidak melantik mana-mana pihak untuk mewakili dalam sebarang urusan yang berkaitan dengan perlaksanaan program PPA1M.

Daftar PPA1M Secara Online

Mana-mana pihak yang mempunyai kepentingan perlu merujuk terus kepada Unit PPA1M JPM seperti berikut:

Unit Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia
Aras 4, Blok Podium, Menara Usahawan
Presint 2, No 18, Persiaran Perdana
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62652 PUTRAJAYA
Telefon : 603-88805118
Faks : 603-88805119
email : [email protected]
Waktu perkhidmatan:
Isnin hingga Jumaat
08:00 Pagi – 05:00 Petang

2 comments

  1. Bagaimana sy seorang bekas tentera yg diberhentikn atas sebab kesihatan untuk memohon rumah ni.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.