Pulau Gouqi: Dari Desa Terbiar Menjadi Destinasi Pelancongan Baru di China

Posted on
Pulau Gouqi Dari Desa Terbiar Menjadi Destinasi Pelancongan Baru di China
Pulau Gouqi Dari Desa Terbiar Menjadi Destinasi Pelancongan Baru di China

Gouqi Island, Shanghai China tergolong dalam kumpulan hampir 400 pulau yang dikenali tergolong dalam Kepulauan Shengsi, dan membentuk sebahagian daripada Zhoushan Archipelago, terletak di luar Hangzhou Bay, China. Ia adalah kepulauan terbesar di Negara China. Secara tradisinya Zhoushan telah bergantung sepenuhnya kepada industri utamanya, iaitu memancing, memandangkan Zhoushan merupakan sebuah daerah perikanan yang terbesar di China. Pada masa kini dengan perkembangan industri menengah dan tinggi, asas ekonomi Zhoushan ini sebahagian besarnya telah dipelbagaikan. Semenjak aktiviti pembinaan kapal dan pembaikan, perkapalan, industri ringan, pelancongan dan industri perkhidmatan berkembang menjadi penyumbang utama pengeluaran ekonomi tempatan. Oleh itu, banyak kampung-kampung nelayan ada hari ini menjadi terbengkalai dan dibiarkan kosong kerana penduduk yang telah berhijrah. Antara kampung-kampung terbaik dan masih dipelihara terletak di Gouqi Island.

Bagaimana untuk sampai ke Pulau Gouqi ini?

Masa yang terbaik untuk datang ke Pulau Gouqi ini adalah pada Jun hingga Oktober setiap tahun. Laluan feri dari Shanghai tiba di Shengsi Island di mana anda boleh menaiki feri skala yang lebih kecil atau bot laju ke pulau-pulau terpencil ini, termasuk Pulau Gouqi. Untuk ke Shengsi, anda perlu mengambil Metro Line 4 dan berjalan kaki ke 1588 Waima Road untuk membeli tiket feri (lebih kurang 170RMB atau dalam linkungan 114 Myr). Idea terbaik adalah membeli tiket lebih awal untuk kesana terutamanya pada hujung minggu. Dari Shengsi, anda sudah boleh berkenalan dengan mereka yang berminat untuk melawat ke sana. Jika anda tidak biasa pastikan anda mendapatkan khidmat dari ejen pelancongan. Saya syorkan http://www.okdealclub.com/events/160915-gouqi

Tinggal di mana?

Terdapat banyak hotel yang berpatutan yang berpusat di sekitar Shengshan Gouqi Scenic Resort, yang boleh didapati di tripadvisor.com.

Apa yang menarik di Pulau Gouqi ini?

Mungkin yang paling menarik singkapan ini adalah Island Gouqi yang merupakan sebahagian daripada subset yang lebih kecil daripada Kepulauan Shengsi.Anda akan dijamu dengan melihat perkampungan nelayan yang canti saujana memandang. Alam telah menjadikan bekas rumah tinggalan menjadi lebih menarik, menyelubungi mereka dengan lumut dan ivy malah ada juga telah hampir hilang semula ke dalam landskap asal. Anda akan melihat pantai-pantai yang cantik juga suasana yang mendamaikan.

Gouqi juga rumah kepada ladang akuatik terbesar di China, yang juga telah menjadi kegemaran firma untuk melakukan lawatan dalam perjalanan mereka. Anda boleh menikmati makanan laut yang banyak di pelbagai kedai-kedai makan yang dikendalikan oleh keluarga di pulau ini, sangat disarankan makanan laut tempatan termasuk belut, ketam, pelbagai jenis siput dan obor-obor. Jadi, jika anda mencari kebudayaan Tao, pantai berpasir, perkampungan nelayan yang dipelihara dan puncak berangin, tempat percutian cepat untuk Gouqi menawarkan semua ini dan banyak lagi.

Jika ingin merasa pengalaman berada dipadang pasir sila baca post Padang Pasir Klebang Melaka Amat Mengujakan Dan Menakjubkan. Moga sedikit info Pulau Gouqi: Dari Desa Terbengkalai Menjadi Destinasi Pelancongan Baru di China ini menambah sedikit tentang betapa pentingnya menjaga keindahan alam ciptaan Allah S.W.T.

Geleri Gambar Pulau Gouqi

2 comments

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.