Review The New Perdana Ternyata Lebih Hebat Dari Honda Accord

Posted on
Review Proton Perdana Terkini
Review Proton Perdana Terkini

Segmen D kereta nasional menerusi model Proton Perdana yang dilancarkan secara rasminya pada Selasa 14 Jun 2016 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) telah mendapat perhatian dari para penggunanya. Setelah memasuki 6 bulan dipasaran masih belum kita dengar keburukan tentang kereta ini. Rata-rata tiada masalah dengan varian Proton Perdana yang terbaru ini.

Proton Perdana generasi keempat yang hadir dalam dua varian enjin iaitu 2.0 dan 2.4 liter dengan menampilkan kereta sedan eksekutif yang sofistikated dan bergaya. Membawanya seperti memandu sebuah kereta Honda Accord kerana ia adalah kembar kepada Jenama Honda.

Proton Perdana baharu (The New Perdana) itu dibina melalui kerjasama strategik bersama Honda Japan Ltd di bawah inisiatif perkongsian platform bagi mempertingkatkan daripada segi pengendalian kereta dan keselesaan Proton Perdana didatangkan dengan tawaran dua varian iaitu 2.0 dan 2.4 liter, menampilkan kereta sedan eksekutif yang sofistikated (canggih) serta bergaya.

Kerjasama strategik bersama Honda Japan Ltd bawah inisiatif perkongsian platform dibangunkan menerusi model generasi kelapan Honda Accord. Bagaimanapun, hanya platform dan rangkaian kuasa diambil daripada model Honda Accord, yang selebihnya adalah hasil tangan Proton sendiri.

Sebenarnya, kita perlu bangga dengan pengeluar kenderaan nasional itu. Ini kerana, mereka bertungkus-lumus menawarkan kenderaan segmen D paling murah jika dibandingkan dengan jenama lain.

Ia boleh dibanding harga jualan Proton Perdana 2.0L dengan Honda Accord 2.0L generasi terkini, ia dijual bermula RM141,100, Nissan Teana (RM137,000), Toyota Camry (RM154,900) dan Peugeot 508 (RM179,888).

Selain itu, jentera ini juga sudah diuji sepenuhnya untuk memastikan ketahanan dan kualiti yang terbaik kepada pelanggannya.

Dilihat pada bentuk luarannya, penampilannya tampak lebih mantap dengan penambahbaikan dari segi estetik dan aerodinamik untuk memenuhi keperluan pasaran ketika ini.

Imej luarannya diperkuatkan dengan perumah lampu utama projektor HID yang dihiasi jeriji ‘sayap’ tanda bagi jenama Proton.

Bahagian belakang pula menerima gabungan lampu belakang LED, kit badan dengan spoiler, selain tampak tegap selepas dipadankan rim aloi 17 inci.

Ruang kabinnya, tampak lebih selesa selepas menggunakan kerusi multi-kontur dan ruang kaki serta kepala yang luas.
Ia juga diperhalusi ciri terkini membabitkan stereng dengan butang pelbagai fungsi, skrin navigasi sesentuh, sistem audio skrin sesentuh dan penyaman udara dua zon.

Namun bagi varian 2.0 liter (L), ruang dalamannya diceriakan warna hitam, manakala gabungan beige (kuning air) serta hitam untuk 2.4 liter.

Tempat duduk varian 2.0L dibaluti dengan fabrik bersama kulit, manakala varian 2.4 pula dibalut dengan kulit sepenuhnya. Bahagian kabinnya tidak banyak berbeza dengan apa yang ditampilkan pada Honda Accord.

Ia turut dilengkapi dengan pedal penukar gear dan kawalan kelajuan pada roda stereng, sistem hiburan dan navigasi GPS, penghawa dingin dua-zon, kamera undur, dan tempat duduk larasan kuasa dengan lapan cara untuk pemandu Proton Perdana 2016 turut didatangkan dengan enam pilihan warna iaitu Graphite Grey, Sterling Silver, Ruby Red, Cotton White, Midnight Black dan Citrine Gold

Varian tertinggi 2.4L juga menerima tempat duduk penumpang hadapan larasan berkuasa empat hala dan pedal penukar gear di stereng.

Pemanduannya dikatakan lebih mantap apabila menggunakan suspensi ‘wishbone’ bebas berganda di bahagian hadapan untuk meningkatkan daya cengkaman dan kestabilan lebih baik ketika membrek.

Sementara itu, rangkaian kuasanya menggunakan enjin 2.4 liter i-VTEC DOHC empat silinder bagi menghasilkan 178hp dengan tork setinggi 222Nm.

 

Bagi enjin 2.0L pula, ia menggunakan rangkaian kuasa SOHC empat silinder 16 injap yang menghasilkan 154hp serta tork mencatatkan 189Nm.

 

Malah, bakal pemilik Proton Perdana ini tidak perlu risau berhubung rangkaian kuasa itu kerana kedua-dua adalah milik Honda yang terbukti lasak serta terbaik.

Dari segi keselamatan, Proton Perdana baharu dilengkapi empat beg udara, ABS, EBD, ISOFIX, kamera undur, lampu utama automatik dan Electronic Stability Control (ESC) bagi varian 2.4L sahaja.

Ia didatangkan dengan enam warna iaitu merah, kelabu, perak, emas, hitam dan putih, selain ditawarkan jaminan lima tahun atau perbatuan sejauh 150,000 kilometer.

Proton Perdana mula diperkenalkan di pasaran Malaysia pada 1995 dan kini kira-kira 77,000 unit berada di jalan raya di negara ini.

Proton Perdana ini memiliki imej dan ciri yang baik, selain harga ditawarkan adalah mampu milik bagi mereka yang mahukan kereta segmen D.

Secara ringkasnya, The New Perdana bagi varian 2.0 didatangkan dengan enjin SOHC empat silinder 16 injap yang menghasilkan 154 kuasa kuda (bhp) dan kilas (tork) 189Nm

Perdana Varian 2.4 pula dipadankan dengan enjin DOHC empat silinder 16 injap yang menghasilkan 178 bhp dan 222Nm tork

Video Rasmi The New Perdana

Ringkasan Info

PROTON PERDANA 2.0L

– Enjin: 1,997cc, empat silinder, 16 injap, SOHC

– Kuasa maksimum: 154hp pada 6,300rpm

– Tork maksimum: 189Nm pada 4,300rpm

– Transmisi: Lima kelajuan automatik

– Tangki petrol: 70 liter

– Harga Jualan Proton Perdana 2.0L:

• RM113,438 (Solid)

• RM113,888 (Metalik)

PROTON PERDANA 2.4L

– Enjin: 2,354cc, empat silinder, 16 injap, DOHC

– Kuasa maksimum: 178hp pada 6,500rpm

– Tork maksimum: 220Nm pada 4,300rpm

– Transmisi: Lima kelajuan automatik

– Tangki petrol: 70 liter

– Harga Jualan Proton Perdana 2.4L:

• RM138,438 (Solid)

• RM138,888 (Metalik)

10 Fakta Yang Menjadi Rahsia Proton Perdana baharu (The New Perdana)

Fakta 1

Projek Proton Perdana generasi kedua ini bermula dengan Perdana Accord yang digunakan oleh pihak kerajaan. Perdana Accord mengalami perubahan kosmetik yang sangat minima.

Fakta 2

Perdana terbaharu ini turut diasaskan dari Honda Accord yang sama. Perubahan yang dilakukan ialah:
– Kulit luar (top hat atau top body)
– Lampu depan dan belakang
– Pintu belakang
– Cermin tingkap dan belakang

Fakta 3

Perdana terbaharu berada di dalam segmen D dan pesaing lain yang berada di dalam itu ialah:
– Toyota Camry (dari RM154,900)
– Honda Accord terbaharu (dari RM141,100)
– Nissan Teana (dari RM141,721.55)
– Mazda6 (dari RM155,000)
– Peugeot 508 THP (dari RM179,888)
– Proton Perdana bermula dari RM113,888.

Fakta 4

Proton ada membuat penambah-baikan kepada Accord ini untuk dijadikan Perdana. Antaranya ialah:
– Lampu projektor HID
– Lampu belakang LED
– Dua skrin di papan pemuka (satu untuk GPS)
– Ruang but yang jauh lebih besar

Fakta 5

Proton Perdana juga antara model di dalam segmen D yang paling panjang
– Peugeot 508 THP 4,792 mm
– Toyota Camry 4,850 mm
– Mazda6 4,865 mm
– Honda Accord 4,870 mm
– Nissan Teana 4,885 mm
– Proton Perdana 2016 4,999 mm (2.0L), 5,020 mm (2.4L)

Fakta 6

Proton tidak dibenarkan oleh Honda untuk membuat sebarang perubahan teknikal terhadap:
– Sistem gantungan
– Sistem transmisi
– Enjin – 2.0L dan 2.4L
– Drive train – power steering dll
Jadi sekiranya Accord generasi itu mempunyai masalah disebabkan dari rekabentuk komponen Honda itu, Proton ini juga akan diturunkan masalah yang sama juga (inherited issues).

Fakta 7

Menurut Proton, Proton Perdana ini cuma 50 kg lebih berat dari model Accord yang diasaskan, walaupun ia jauh lebih panjang.

Fakta 8

Proton Perdana Accord yang dahulu itu dipasang di kilang pemasangan Honda di Pegoh, Melaka. Perdana 2016 ini dipasang di kilang Proton di Shah Alam.

Fakta 9

Ia memang sama seperti Accord dahulu baik engin dan speksifikasi. Tiada bezanya.

Fakta 10

Walaupun Honda Accord yang digunakan oleh Proton sebagai asas Proton Perdana 2016 ini dilancarkan dalam tahun 2007, teknologi yang digunakan masih lagi relevan dan sekiranya anda memandu uji Perdana 2016 ini, kareta pasti ia tidak mengecewakan. Bak kata pepatah Mat Saleh, “there is no substitute for space” – tiada ganti untuk ruang, dan Perdana ini mempunyai ruang kabin dan but yang sangat melegakan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.