Kadar Pungutan Zakat Fitrah 2017
Kadar Pungutan Zakat Fitrah 2017

RM10,000 Buat 17 Orang Pembayar Zakat Bertuah Online 2017

Posted on
Bayar zakat Fitrah dengan CIMB Clicks
Bayar zakat Fitrah dengan CIMB Clicks

Wang Tunai RM10,000 Buat 17 Orang Pembayar Zakat Terawal. Dalam menggalakkan umat islam membayar zakat PPZ-Wilayah Persekutuan memulakan kempen membayar zakat awal dan hadiah dan baucar tunai menjadi ganjarannya. Bukan satu perkara yang baru, tetapi cara ini adalah usahasama antara PPZ dan CIMB.

KUALA LUMPUR: Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menawarkan hadiah wang tunai dan baucar tunai bagi pembayar zakat harta dan fitrah terawal secara atas talian. Pembayaran itu boleh dibuat menerusi portal PPZ MAIWP, www.zakat.com.my atau CIMB Cliks, www.cimbcliks.com.

Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Mohd Rais Alias, berkata ‘Kempen Berzakat Hujung Jari’ itu melayakkan 20 individu terawal menyegerakan tuntutan Rukun Islam ketiga untuk menerima ganjaran istimewa. “Individu menyegerakan pembayaran secara online akan diberikan baucer tunai barangan elektrik bernilai RM250. “Wang tunai RM10,000 akan diberikan kepada 17 peserta bertuah yang membuat pembayaran awal zakat menerusi CIMB Clicks bermula 27 Mei hingga 25 Julai,” katanya pada sidang media Pengumuman Perkhidmatan PPZ-MAIWP Sepanjang Ramadan.

Kadar Zakat Fitrah Mengikut Negeri 2017

Kadar Pungutan Zakat Fitrah 2017
Kadar Pungutan Zakat Fitrah 2017

Selain itu, Mohd Rais berkata 10,000 individu terawal yang membuat pembayaran zakat di kaunter PPZ-MAIWP bakal menerima buku istimewa nukilan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri, ‘Ramadan Menyinari Harta dan Jiwa’. Beliau berkata, lapan kaunter zakat PPZ-MAIWP di ibu kota, Putrajaya (dua) dan satu di Labuan dibuka setiap hari sepanjang Ramadan selain, pembayaran di Pusat Transformasi Bandar (UTC) pada jam 8 pagi hingga 5 petang. Katanya umat Islam juga boleh melaksanakan pembayaran tujuh jenis zakat harta iaitu pendapatan, perniagaan, simpanan, emas, kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) , saham dan qada zakat melalui potongan gaji SKIM THOHIR yang boleh diisi menerusi majikan atau kaunter PPZ-MAIWP.

“Jom berzakat awal kerana kita takut dengan kesibukan persiapan lain dan trend (ikutan) pembayaran di saat akhir menyebabkan kita terlupa menunaikan ibadat dan syariat agama, ” katanya. Di samping itu, sempena Ramadan ini, PPZ-MAIWP akan menyiarkan 30 tips video sebagai panduan umum kepada orang ramai yang boleh disaksikan setiap hari di youtube.com/PPZTV dan Facebook.com/myzakat.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.