Status Permohonan MyKid

Semak Status Permohonan MyKid Online Dan SMS 2018 (Kemaskini)

Posted on

Cara Semak Status Permohonan MyKid Online dan SMS Terkini 2018. Kini anda boleh menyemak status permohonan MyKid anak anda samada sudah siap untuk kutipan atau belum dengan mudah secara online atau melalui SMS.MyKid merupakan kad pengenalan atau IC untuk kanak-kanak yang berumur di bawah 12 tahun.

Ciri MyKid adalah sama seperti MyKad cuma ia tidak mempunyai gambar dan cap jari. Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) ada menyediakan laman web khas untuk semakan status MyKad dan MyKid secara online.

Panduan untuk menyemak status permohonan MyKid secara atas talian:-

Layari laman web Sistem Semakan Permohonan MyKid JPN di pautan berikut: http://semakan.jpn.gov.my/semak_mykid/.

Masukkan nombor MyKid di ruang yang disediakan. Nombor MyKid boleh didapati pada slip Notis Kutipan MyKid yang diberikan semasa permohonan. Masukkan captcha dan klik butang “Semak”.

Berikut cara menyemak status kad MyKid melalui perkhidmatan mySMS:

Jabatan Pendaftaran Negara

1. Taipkan:JPNMYKID[No MyKid]pada telefon mudah alih. Contoh: JPN  MYKID  151220122332

2. kemudian Hantarkan SMS ke 15888. Caj perkhidmatan 15 sen akan dikenakan untuk setiap penghantaran dan 20 sen untuk penerimaan.

3. Anda dinasihatkan untuk menelefon pejabat pendaftaran terlebih dahulu untuk membuat memaklumkan tarikh pungutan kad MyKid sebelum ke pejabat pendaftaran untuk mengambil kad anda.

[Nota] MyKid akan diproses semasa permohonan pendaftaran kelahiran atau bila permohonan gantian MyKid hilang / rosak dibuat, menggunakan borang permohonan MyKid (JPN.MYKID01).

Sumber:malaysiatercinta

Carian Popular Ke Sini:

  • semakan dividen koperasi tentera online

1 comment

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.