Semak Tarikh I-Lestari KWSP Bulan Julai Secara Online

Semak Tarikh I-Lestari KWSP Bulan Julai Secara Online

Posted on

Semak Tarikh I-Lestari KWSP Bulan Julai secara online.

Bilakah Tarikh bayaran I-Lestari untuk bulan ini? Semak akaun I-Akaun KWSP untuk semak tarikh bayaran I-lestari kwsp bulan Julai Ini dengan mudah.  Jadual Pembayaran #i-Lestari #KWSP Bagi Bulan Julai Dan Berikutnya (Tarikh)
.
Dah Terima Bayaran Bulan Jun? Bayaran i-Lestari KWSP Bulan Julai 2020 Dijangka Akan Dikreditkan Pada Awal Bulan.
.
Semak Jadual & Info Lanjut Rujuk Sini ???? ???? ????

Kita maklum bahawa RM500 sebulan daripada pengeluaran i-Lestari ini sangat bermakna kepada ahli untuk menampung kos sara hidup harian. Pembayaran I-Lestari untuk Bulan kedua Jun telah pun selesai pembayaran. Bayaran I-lestari akan di lakukan sehingga bulan March 2020 ini.

Bagi anda yang baru pertama kali membuat pengeluaran I-lestari bulan julai 2020 ini akan menerima RM500.00 sahaja.

i-LESTARI BULAN JULAI

Pemohon pengeluaran i-Lestari dinasihatkan untuk menyemak akauk bank masing-masing ekoran tiada tarikh khusus diberikan untuk pembayaran pada bulan seterusnya.

Namun demikian, pemohon boleh Semak Tarikh I-Lestari KWSP  dan semakan sama ada pembayaran i-Lestari bulan Julai sudah dikreditkan atau belum. Bagaimakah caranya?

Semak Tarikh I-Lestari KWSP Bulan Julai Secara Online

SEMAKAN PEMBAYARAN i-LESTARI

Sebelum membuat semakan pembayaran i-Lestari, lebih baik anda baca dan fahami maklumat ini :

1. Bayaran pengeluaran akan dimajukan ke bank pilihan anda mulai 1 Julai 2020 secara berperingkat.
2. Sekiranya akaun bank anda tidak aktif atau dibekukan, sila berhubung terus dengan pihak KWSP untuk maklumat lanjut.
3. Pembayaran i-lestari akan dilakukan pada setiap 1hb setiap bulan. Tarikh yang berada dalam sistem hanya terpakai pada pembayaran bulan pertama sahaja.
4. Jika pada 1 Julai 2020 masih belum terima lagi pembayaran bermakna pihak KWSP membuat pembayaran secara berperingkat.

SEMAKAN MELALUI i-AKAUN KWSP

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang membuat pengeluaran i-Lestari melalui i-Akaun.

1.Pastikan anda mempunyai i-Akaun untuk log masuk menggunakan id dan password.

2.Lihat di bahagian ‘Withrawal’, anda boleh tahu sama ada pengeluaran i-Lestari telah dikreditkan pada ‘payment date’.

Kepada orang SABAH, ini cara nak tengok & bayar bil elektrik online guna OCS SESB, mudah jer

PORTAL i-LESTARI KWSP

Cara semakan ini sesuai untuk pemohon yang menggunakan portal i-Lestari/i-Akaun/emel/ pos. Bagi anda yang guna sistem i-Lestari Online pula boleh disemak di portal tersebut dan akan dipaparkan tarikh bayaran anda.

SEMAKAN MELALUI SMS PIHAK KWSP

Bagi anda yang telah dikreditkan ke akaun bank akan dimaklumkan dengan penghantaran SMS daripada PIHAK KWSP

FAQ & PERTAYAAN

Konsep am Pengeluaran i-Lestari ?

Konsep am Pengeluaran i-Lestari adalah seperti berikut: Pengeluaran adalah daripada Akaun 2 sahaja. Bayaran pengeluaran akan dibuat secara bulanan dan berulang (recurring) untuk bulan-bulan berikutnya tertakluk kepada kelayakan bilangan bulan pengeluaran seperti di item (c). Kelayakan bilangan bulan pengeluaran dikira bermula dari tarikh penerimaan permohonan pengeluaran yang diluluskan oleh KWSP sehingga tamat tempoh kuatkuasa Pengeluaran i-Lestari iaitu 31 Mac 2021.

Kelayakan Ahli untuk memohon Pengeluaran i-Lestari?

1. Warganegara Malaysia, Pemastautin Tetap dan Bukan Warganegara Malaysia ; 2. Berumur di bawah 55 tahun; dan 3. Mempunyai baki simpanan di dalam Akaun 2

Tempoh Ahli membuat permohonan Pengeluaran i-Lestari?

Ahli boleh menghantar borang permohonan Pengeluaran i-Lestari mulai 1 April 2020 hingga 31 Mac 2021. (Permohonan hendaklah diterima oleh KWSP sebelum atau pada 31 Mac 2021)

Amaun yang layak dikeluarkan oleh Ahli di bawah Pengeluaran i-Lestari?

Amaun Pengeluaran i-Lestari yang layak dikeluarkan adalah minimum RM50 dan maksimum RM500 sebulan; tertakluk kepada jumlah simpanan yang ada di dalam Akaun 2 semasa bayaran pengeluaran bagi bulan berkenaan dibuat. Jika jumlah simpanan Akaun 2 adalah kurang daripada amaun yang dimohon, maka amaun pengeluaran untuk bulan berkenaan adalah berdasarkan jumlah tersebut.

Bilakah bayaran untuk permohonan yang diluluskan akan dibuat kepada Ahli?

Bagi permohonan pengeluaran yang diterima pada bulan April 2020, bayaran akan dibuat bermula pada bulan Mei 2020. Manakala bagi permohonan pengeluaran yang diterima selepas bulan April 2020, bayaran pengeluaran bermula dari tarikh permohonan pengeluaran diterima oleh KWSP. Permohonan untuk bayaran bulan kebelakang (backdated) tidak dibenarkan.

Permohonan untuk mengubah amaun bayaran pengeluaran?

Ahli boleh mengubah amaun pengeluaran bulanan berulang secara dalam talian melalui i-Lestari Online di sini.

Saluran permohonan borang permohonan Pengeluaran i-Lestari?

Permohonan Pengeluaran i-Lestari boleh dibuat mulai 1 April 2020 melalui saluran-saluran berikut : 1. Secara dalam talian melalui i-Lestari Online yang disediakan di laman web KWSP di www.kwsp.gov.my. Klik di sini untuk mengakses permohonan melalui i-Lestari Online; 2. Secara dalam talian melalui e-Pengeluaran dalam i-Akaun (Ahli); atau 3. Secara hantaran pos kepada alamat : Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Beg Berkunci No 220, Jalan Sultan 46720, Petaling Jaya Nota: Sila catatkan (UP : i-Lestari) di hadapan sampul surat.

Mengapakah amaun Pengeluaran i-Lestari terhad kepada maksimum RM500 dan secara bulanan?

Pengeluaran i-Lestari adalah bertujuan untuk meringankan beban kewangan Ahli bagi memenuhi keperluan asas bulanan dalam tempoh pandemik COVID-19 ini. Jumlah maksimum RM500 sebulan ini adalah jumlah yang berpatutan bagi menambah sumber kewangan Ahli bagi memenuhi keperluan asas untuk bulan yang berkenaan.

Mengapakah kekerapan bayaran Pengeluaran i-Lestari terhad kepada sekali sebulan?

Kekerapan bayaran Pengeluaran i-Lestari adalah terhad kepada sekali sebulan adalah kerana pengeluaran ini bertujuan untuk menambah sumber pendapatan bulanan Ahli bagi memenuhi keperluan asas setiap bulan.

Mengapakah Pengeluaran i-Lestari hanya untuk tempoh setahun sahaja?

Tujuan Pengeluaran i-Lestari adalah untuk membantu Ahli meneruskan kelangsungan hidup ketika berdepan dengan pandemik COVID-19 pada ketika ini. Kerajaan akan terus memantau perkembangan situasi ini dan keperluan pengeluaran ini dari semasa ke semasa dan dijangka impak pandemik COVID-19 akan berakhir selepas tempoh tersebut.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.