Skim Pembiayaan Tekun Nasional 2020

Skim Pembiayaan Tekun Nasional 2020 Untuk Perniagaan Anda

Posted on

Tahukah anda bahawa Skim Pembiayaan TEKUN ini ada menyediakan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Anda berminat? Rasa bersemangat dengan pinjaman Tekun Nasional ini. Baca seterusnya artikel berkenaan Skim Pembiayaan dan pinjaman Tekun Nasional 2020 Untuk Perniagaan Anda.

Kali ini Panduan Kini membawakan anda Skim Pembiayaan Tekun Nasional 2020  dimana kami menyediakan segala maklumat yang anda perlukan untuk memahami dan memohon pinjaman ini. Bagaimana Tekun Nasional membantu para peniaga dan usahawan.

TEKUN Nasional merupakan sebuah institusi yang menyediakan peluang-peluang perniagaan serta peluang-peluang menjana pendapatan, pembiayaan modal perniagaan, khidmat bimbingan dan sokongan serta Jaringan Usahawan. Antara Skim Pembiayaan yang disediakan untuk pinjaman perniagaan ialah:

Skim Pinjaman Tekun Niaga

SYARAT KELAYAKAN ASAS

 1. Bumiputera dan warganegara Malaysia
 2. Berumur 18 – 60 tahun (Tempoh pembiayaan tamat sehingga 65 tahun)
 3. Pemohon bukan seorang muflis
 4. Syarikat 100% hak milik Bumiputera dan warganegara Malaysia
 5. Mempunyai lesen / permit / Daftar Perniagaan yang sah (SSM)
 6. Mempunyai tempat / lokasi perniagaan yang khusus / berniaga secara bergerak (mobile)
 7. Terlibat secara langsung dan separuh masa dalam perniagaan
 8. Satu pembiayaan bagi satu isi rumah (kecuali perniagaan yang berasingan dan daftar perniagaan (SSM) yang berlaianan serta rekod bayaran yang baik bagi isi rumah.
 9. Had modal berbayar tidak melebihi RM300.000
 10. Pembiayaan perniagaan sedia ada (contoh: MARA, AIM, SME, PNS dan sebagainya) tidak melebihi RM100,000.
 11. Pemohon telah menjalankan perniagaan. Manakala bagi pemohon yang ingin memulakan pernigaan dikehendaki mempunyai modal sumbangan tunai sendiri minima 20% daripada pembiayaan sebagai komitmen untuk menjalankan pernigaan (progress project)
 12. Bagi pembelian kenderaan komersial / jentera berat, jumlah pembiayaan adalah 10% daripada harga kenderaan komersial / jentera besart (tertakluk kepada aliran tunai dan kedudukan kewangan pemohon).
 13. Bagi Enterprise (Perkongsian), perlu mendapat surat kebenaran rakan kongsi yang membenarkan pemohon membuat pembiayaan dan rakan kongsi mestilah Bumiputera dan warganegara Malaysia.
 14. Bagi Syarikat Sendirian Berhad (Sdn. Bhd) wajib menyediakan Resolusi Syarikat mengikut format yang disediakan yang memberikan kebenaran:
 15. Penyaluran pembiayaan atas nama Syarikat bagi pembiayaan RM20,000 dan ke atas.
 16. Kelulusan pembiayaan atas nama Enterprise (Pemilik Tunggal) bagi pembiayaan RM20,000 dan ke atas boleh dipertimbangkan kelayakannya dengan menggunakan akaun semasa individu pemohon atau Enterprise

Info Pinjaman Tekun Nasional

 1. Jumlah Pinjaman adalah antara RM10,000 hingga RM50,000
 2. Tempoh bayaran balik pinjaman adalah antara 6 bulan hingga 10 tahun.
 3. Peminjam WAJIB datang membuat bayaran balik pinjaman di Pejabat TEKUN Kawasan atau menerusi BSN, Maybank, Bank Rakyat, Agrobank dan Pos Malaysia atau menerusi Cek Tertunda Tarikh. Maklumat lanjut, sila layari https://www.tekun.gov.my/ms/kaedah-bayaran-balik/
 4. Usahawan diminta untuk membuat simpanan sebanyak 5% daripada nilai pinjaman setiap tahun. Simpanan ini hendaklah dibuat bersama dengan bayaran balik pinjaman.
 5. Usahawan TEKUN akan mendapat perlindungan di bawah Insuran Plan Takaful Kemalangan Diri Berkelompok (GPA – Group Personal Accident) dan Plan Takaful Kredit.

Jadual Bayaran Balik Pinjaman TEKUN Nasional

Sila rujuk Jadual di bawah ini :

Jadula Bayaran Balik Pinjaman Tekun Nasional

TEKUN NASIONAL PERLINDUNGAN INSURANS

Antara kelebihan usahawan TEKUN akan mendapat perlindungan di bawah Insuran Pinjaman dan Insuran Hayat & Kemalangan (peminjam).

Apa fungsi Insurans ni?

Insuran ni bertujuan untuk melunaskan baki pembiayaan sekiranya berlaku kematian atau kecacatan kekal akibat kemalangan dalam tempoh bayaran balik pembiayaan tersebut.

Selain itu waris juga menerima wang khairat kematian sebanyak RM 1,000.00 (potongan wajib kepada semua peminjam)

Barulah anda berasa selamat dan yakin kan? Sediakan payung sebelum hujan.

Borang Pinjaman TEKUN Nasional

Bagi yang berkelayakan untuk memohon pinjaman TEKUN Nasional tahun 2018, anda boleh mendapatkan borang permohonan pinjaman TEKUN Nasional di mana-mana Pejabat TEKUN Kawasan, Pusat Perkhidmatan Bergerak (TEKUN Mobile) atau di mana-mana kaunter perkhidmatan TEKUN Nasional.
Borang permohonan pinjaman TEKUN Nasional hendaklah dihantar ke Pejabat TEKUN kawasan parlimen di lokasi premis perniagaan atau projek anda.

Pinjaman Tekun Nasional

Anda tak perlu lagi susah-susah nak cari jalan untuk memulakan perniagaan selepas ini kerana pembiayaan TEKUN Nasional ini dapat membantu anda memulakan perniagaan anda daripada bawah.

Kami berharap artikel pada hari ini dapat memberikan anda informasi yang berguna dan memudahkan urusan anda untuk memulakan perniagaan yang telah lama anda impikan. Untuk sebarang lanjut, sila layari laman rasmi TEKUN.

Panduan Kini mengucapkan selamat maju jaya! Terima kasih kerana sentiasa memilih kami sebagai sumber utama maklumat terkini anda.

Carian Popular Ke Sini:

 • https://panduankini com/panduan-semak-baki-pinjaman-tekun-nasional

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.